Tips van ons team
van mondhygiënisten
Maak een afspraak

Ons team van mondhygiënisten en preventieassistenten

Ons team bestaat uit ervaren mondhygiënisten en preventieassistenten die zeer zorgvuldig en geduldig behandelen en werken volgens de geldende protocollen. U kunt elke dag terecht bij de mondhygiënepraktijk bij Tineke Rozendal, Lena Meeldijk of Puna Farooq. 

De mondhygiëne praktijk

Preventie is de basis van een gezonde en goede mond. Uit meerdere studies blijkt dat er verband bestaat tussen een slechte mondhygiëne en bijvoorbeeld hart en vaatziekten. We zijn erg gespitst op het feit dat de mondhygiëne bij iedereen optimaal is. Ook bij de jeugdige patiënten is dat al belangrijk. Om efficiënt met uw tijd om te gaan proberen we zoveel mogelijk afspraken te combineren met een bezoek aan de tandarts. 

Specialisaties

Naast de mondhygiëne en parodontologie is ons team gespecialiseerd in het opnieuw vastzetten of plaatsen van retentiespalkjes na een orthodontische behandeling. Ook kan worden gezorgd voor het sealen van de blijvende gebitselementen bij kinderen. 
Bent u niet ingeschreven in de praktijk dan kunt u ook behandeld worden door onze mondhygiënisten of preventieassistenten. Neem contact op met de praktijk of reageer via de site. De samenvatting van uw behandeling wordt doorgestuurd naar uw eigen tandarts.

Hoe gezond is uw mond?  

Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur (erosie). Poets je tanden twee keer per dag 2 minuten met fluoridetandpasta.
Meld medicijngebruik altijd aan je tandarts of mondhygiënist.Last van een slechte adem? Maak je tong dagelijks schoon met een tongreiniger om de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong te verwijderen. Deze produceren zwavel dat onaangenaam ruikt.
Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees.

Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot zeven keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner. Bij een droge mond raken mondslijmvliezen makkelijk geïrriteerd en vormt tandplak zich sneller. Besteed daarom extra zorg aan het gebit en tandvlees. Overleg met de tandarts of mondhygiënist hoe je je gebit het beste kunt verzorgen.

Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist voor controle. Laat de mond ook één keer per jaar controleren bij een kunstgebit.
Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.
Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel. 
Maak aften (pijnlijke blaasjes of zweertjes) in de mond niet kapot, dit verergert de klachten. Na twee tot drie weken moet de aft verdwenen zijn. 

Kinderen
Neem je kind van jongs af aan mee naar de tandarts om vertrouwd te raken met de praktijk. Laat je kind niet langdurig sabbelen op een (zuig)fles met limonade, vruchtensap, melk- en yoghurtdranken. Dit is slecht voor het melkgebit. Begin met het poetsen van het kindergebit met peutertandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel zodra de eerste tandjes doorkomen.

Nuttige externe links

www.allesoverhetgebit.nl

www.tandarts.nl
De website voor tandartsen en patiënten

www.knmt.nl 
De website van de KNMT (Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde)

www.mondhygienisten.nl
De website van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

www.ivorenkruis.nl
De website van de tandartsenvereniging Ivoren Kruis

www.elmex-erosie.nl
De website van Elmex over het voorkomen van tanderosie en het goed verzorgen van de tanden en het tandvlees