Home » Behandelingen » Beugels

Beugels

Als tanden scheef staan of niet goed op elkaar passen, kan een beugel de oplossing zijn. Ook ruimtegebrek of problemen met de groei van de kaak kunnen redenen zijn voor een beugel. Rechte tanden en kiezen dragen bij aan een goede mondgezondheid. Kauwen en bijten, het schoon houden van het gebit en praten en lachen gaan namelijk beter als de tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten. Daarnaast kunnen esthetische redenen een overweging zijn om een beugel te nemen. Dit is vaak het geval bij volwassenen.

Welke soorten beugels zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten beugels.

De meest voorkomende is de vaste beugel of slotjes beugel. Bij deze beugel worden brackets (de slotjes) op je tanden en kiezen geplakt. Op deze wijze worden de tanden en kiezen langzaam verplaatst en groeien ze in de gewenste richting.

Daarnaast zijn er uitneembare beugels. Een voorbeeld hiervan is de activator of blokbeugel. Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en stimuleert de groei van de onderkaak. Hij traint je spieren waardoor de kaak meer naar voren kan groeien.

Een buitenboordbeugel zit vast aan je kiezen met metalen ringetjes. De uiteinden van de beugel passen in de buisjes die in de ringetjes zitten. De beugel wordt met een band om het hoofd of nek bevestigd. Met een buitenboordbeugel wordt de groei van de bovenkaak veranderd. De hyrax ook wel spin- of vlinderbeugel genoemd, zorgt dat de bovenkaak verbreed.

Onzichtbare beugels

Er zijn ook onzichtbare beugels. Dit zijn transparante beugels, die vaak worden gedragen als je wilt dat de beugel niet zichtbaar is. Deze zetten geleidelijk de tanden recht. In onze praktijk werken we met AirSmile.

Wat is AirSmile?

AirSmile is een behandeling om op een vrijwel onzichtbare wijze de tanden recht te zetten. Het gaat hier om kleine correcties van het gebit. Er wordt op basis van een digitaal behandelplan een reeks aligners (bitjes) gemaakt die passen op jouw gebit. Elke aligner wordt twee weken gedragen en wordt vervangen door de volgende in de reeks.

De behandeling bestaat uit een aantal stappen:

  1. De AirSmile behandeling wordt door de tandarts met jouw besproken. Er wordt gekeken of deze behandeling geschikt is voor jouw behoeften en wensen.
  2. Er worden afdrukken en foto’s van het gebit gemaakt. Dit kan door het maken van een afdruk of scanner worden gedaan. Het gebit wordt vervolgens door een afdruksysteem gedigitaliseerd. Hiermee worden de verschuivingen van de tanden gepland. Je kan zien hoe je gebit gedurende de behandeling zal veranderen en je ziet al het eindresultaat.
  3. Het behandelplan wordt met je besproken. De aligners worden op maat gemaakt en worden elke twee weken gewisseld.

De behandelingsduur is afhankelijk van jouw specifieke behoeften en wordt bepaald door de tandarts.

Hoe lang moet je een beugel dragen?

De duur van een behandeling hangt af van de ernst van het probleem, de groei, de eigen inzet en medewerking, het aantal beugels dat nodig is en het opvolgen van de instructies. Het kan uitlopen als de groei anders loopt of als er minder inzet is van de patiënt zelf. Over het algemeen is bij de meeste afwijkingen een goede vooruitgang te zien binnen 12 tot 18 maanden met een vaste beugel. Bij volwassenen duurt het vaak iets langer.

Bij AirSmile is de duur gemiddeld 10 weken, omdat het gaat om kleine correcties.

Na het voltooien van de orthodontische behandeling, kan het nodig zijn om tandheelkundige behandelingen te ondergaan om een optimaal resultaat te bereiken. Je ontvangt hierover advies van de orthodontist en/of tandarts.

Bij wie kan je terecht voor de beugel?

De noodzaak voor een beugel hangt af van ieders persoonlijke situatie en de adviezen van de orthodontist of een tandarts. Een orthodontist is een tandarts, die gespecialiseerd is in beugelbehandelingen (orthodontische behandelingen). De orthodontist kan helpen bepalen of een beugelbehandeling nodig is en welk type beugel het meest geschikt is voor een specifieke situatie.

Wat zijn de kosten voor een beugel?

De kosten voor een beugel zijn afhankelijk van het soort beugel, het aantal beugels en de tijdsduur van de behandeling. De basisverzekering dekt deze kosten niet.
Veel zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering met een (gedeeltelijke) vergoeding voor orthodontie. Neem contact op je zorgverzekeraar om te kijken of jouw polis de kosten voor orthodontie vergoed. De vergoeding kan per zorgverzekeraar en per polis verschillen.

Vind je dat je scheve tanden hebt? Maak een afspraak met de tandarts om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl