Home » Tips » Kinderen en de tandarts

8 tips voor een tandartsbezoek met kinderen

1. Modelgedrag.

Laat zien dat je zelf ook regelmatig naar de tandarts gaat. Neem je kind alleen mee naar een halfjaarlijkse controle van jezelf wanneer je zeker weet dat er geen behandeling plaats gaat vinden.

2. Maak er een positieve ervaring van.

Maak van het bezoek een positieve ervaring door er positief over te praten of iets leuks in het vooruitzicht te stellen na afloop van het bezoek. Als je zelf angstig bent vraag dan je partner, een familielid of een andere bekende om je kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek.

Kinderen en de tandarts
Kinderen en de tandarts

3. Zorg voor aanwezigheid.

Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Aanwezigheid van de ouders/verzorgers in de behandelruimte gaat veelal in overleg met de tandarts.

4. Maak van het tandartsenbezoek een routine.

Door van de tandartsbezoeken een regelmatige routine te maken, bijvoorbeeld om de zes maanden, help je om kinderen vertrouwd te raken met de bezoeken en helpt het angst verminderen.

5. Gebruik positieve taal.

Vermijd negatieve of enge woorden die angst kunnen veroorzaken zoals ‘het doet geen pijn’ of ‘je voelt niks’. Dit kunnen soms valse beloftes zijn en mocht het kind dan toch iets voelen, kan het zich verraden voelen. Blijf je er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts.

6. Beloon na afloop.

Je kan je kind belonen als het zich flink houdt. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf.

Speelgoed
Kinderen en de tandarts

7. Leg het belang uit.

Leg aan kinderen uit waarom het belangrijk is om regelmatig naar de tandarts te gaan. Het helpt om gezonde tanden te behouden, te zorgen voor een goede mondgezondheid en een mooie, stralende lach te behouden.

8. Wees geduldig.

Kinderen kunnen nerveus zijn voor de tandarts. Wees geduldig en begripvol en moedig ze aan om vragen te stellen als ze iets niet begrijpen.

Meer weten? Bekijk onze behandeling voor kinderen.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl