7 tips om te helpen bij het stoppen met duimen of het gebruik van een speen
1. Zorg voor een positieve benadering
Moedig je kind aan om te stoppen met duimen of de speen te gebruiken door positieve aanmoediging en lof. Beloon je kind wanneer het lukt om zonder duimen of het gebruik van de speen te slapen of te spelen. Een spel met een cadeaukaart waarmee ze punten kunnen verdienen en/of een cadeautje in het vooruitzicht stellen kan ook helpen.
2. Zorg voor afleiding
Bied alternatieve manieren aan om je kind te troosten of af te leiden, zoals knuffels, speelgoed of een nieuwe activiteit waar ze van kunnen genieten.
3. Zorg voor stapsgewijze afbouw
Begin met het verminderen van de duur van duimen of speengebruik, vooral overdag. Moedig je kind aan om de duim of speen alleen te gebruiken tijdens specifieke momenten, zoals bij het slapengaan. Zorg er langzaam voor dat de speen steeds minder vaak en korter wordt gebruikt. Voor duimen geldt hetzelfde. Het kan bij duimen helpen om een pleister om de duim te doen of een handschoentje in de nacht.
4. Praat erover
Leg op een begrijpelijke manier aan je kind uit waarom het belangrijk is om te stoppen met duimen of het gebruik van de speen. Praat over de voordelen voor de tanden en de mondgezondheid.
5. Betrek de tandarts erbij
Bespreek het stoppen met duimen of het gebruik van de speen ook met de tandarts voor advies en ondersteuning. Een tandarts kan ook de mogelijke effecten op de tanden en het gebit bespreken.
6. Heb geduld
Het stoppen met duimen of het gebruik van een speen kan tijd en geduld vergen. Probeer geen druk uit te oefenen. Het is verstandiger het op een later moment nog eens te proberen. Elk kind is anders, dus het is belangrijk om het proces op het tempo van je kind te laten verlopen.
7. Neem afscheid van de speen
Bedenk samen met je kind hoe het beste kan worden afscheid genomen van de speen. Denk bijvoorbeeld aan de spenen fee, een stukje van de speen afknippen of de speen begraven.
Het belangrijkste is om het stoppen met duimen of de speen op een positieve en ondersteunende manier te benaderen, zodat kinderen zich prettig blijven voelen tijdens de overgangsperiode.