Home » Behandelingen » Kinderen

Behandelingen kinderen

Het is belangrijk dat kinderen tijdig naar de tandarts gaan. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, het vermindert de kans op gaatjes en andere tandheelkundige problemen en verkleint ook angst op latere leeftijd. Het advies is daarom om kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle. Door kinderen mee te nemen naar je eigen halfjaarlijkse controle zien kinderen dat een bezoek aan de tandarts erbij hoort en er niks vervelends gebeurt.

Voor niemand hoeft dit een financiële drempel te zijn: de basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Dit betekent dat de tandarts, maar ook de behandelingen bij de preventieassistente of mondhygiëniste tot 18 jaar gratis zijn.

Kinderen tandarts
Kinderen tandarts

Hoe wordt er gewerkt met kinderen?

Het voorkomen van cariës bij kinderen vereist een combinatie van goede mondverzorgingsgewoonten, een gezond voedingspatroon en regelmatige tandheelkundige zorg. Als een beginnend gaatje op tijd wordt geconstateerd, kan er op tijd iets aan worden gedaan, waardoor echte cariës kan worden voorkomen.

Programma Geen Gaatjes

Onder het motto ‘Voorkomen is beter dan genezen’ wordt er bij de Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten gewerkt met het programma ‘Geen Gaatjes’. Dit is een stappenplan om op een speelse wijze gaatjes bij kinderen te helpen voorkomen. Op basis van een risico-inschatting wordt bepaald welke tijdsperiode er tussen de (preventie) bezoeken bij de tandarts of preventie-assistente moet zitten. Dit kan vaker zijn dan alleen de periodieke controle bij de tandarts.

Behandelplan

Er wordt een behandelplan opgesteld afgestemd op de individuele behoefte en passend bij de leeftijd en het gebit van het kind. Spelenderwijs wordt het kind het belang van een goede mondgezondheid geleerd door het geven van advies, instructie en voedingstips aan zowel ouders als kinderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze preventie methode 40% minder cariës laat zien bij kinderen.

Wat moet je doen bij een ongeval?

Een ongeval bij een kind kan makkelijk gebeuren. Een kind valt, loopt ergens tegen aan of krijgt iets hard in zijn gezicht, waardoor er een stuk tand kan afbreken of een tand volledig uitvalt. Als dit gebeurt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met de tandarts.

Melktanden
Probeer alle stukjes of de complete tand mee te nemen naar de tandarts. Het is belangrijk om een melktand nooit terug te plaatsen. Het kan namelijk de blijvende tand beschadigen.

Blijvende tanden
Probeer alle stukjes of de complete tand mee te nemen naar de tandarts. De tand of afgebroken stuk tand kan je het best bewaren in melk of speeksel en spoel het niet af onder de kraan.

Voor blijvende tanden geldt dat de tandarts kijkt of hij de tand of het afgebroken stuk tand kan terug plaatsen. Als dit niet mogelijk is, dan kan hij de afgebroken tand met composiet herstellen.

Kinderen en de tandarts

Wat zijn de kosten van behandelingen bij kinderen?

Een bezoek aan de tandarts, preventie-assistente of mondhygiëniste voor kinderen tot 18 jaar is voor periodieke controles en de meeste tandheelkundige behandelingen gratis. De kosten worden vergoed door de basisverzekering.

Voorkomen is beter dan genezen. Ga regelmatig naar de tandarts en de preventie-assistente om te zorgen dat je geen gaatjes krijgt.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl