Wanneer is een gebitsbeschermer bij kinderen nodig?
Bij sommige sporten zoals hockey en rugby is de kans op letsel aan het gebit groter dan bij andere sporten. Het is dan verstandig om een gebitsbeschermer te dragen. Er kunnen ongelukken gebeuren zoals botsingen met andere spelers, vallen, een klap of een bal in het gezicht krijgen die schade aan het gebit kunnen veroorzaken. Een gebitsbeschermer biedt een beschermende laag die de tanden en het tandvlees beschermt tegen letsel. Het verdeelt de kracht van de impact over een groter oppervlak waardoor de kans op tandletsel zoals gebroken of gebarsten tanden of kiezen of zelfs het verlies van tanden kleiner wordt. Een goed passende gebitsbeschermer kan de kaak stabiliseren en ook kaakletsel voorkomen.
Door een gebitsbeschermer te dragen tijdens het sporten kunnen kinderen hun gebit beter beschermen en de kans op toekomstige en langdurige tandheelkundige problemen verminderen.
In sportwinkels kunnen vaak kant en klare gebitsbeschermers worden gekocht. De tandarts kan een gebitsbeschermer op maat laten maken op basis van een afdruk van het gebit. Deze gebitsbeschermers passen beter in de mond en bieden betere bescherming. Het gebit van een kind verandert door groei en door het wisselen. Het is belangrijk om regelmatig te kijken of het gebit nog goed past een aansluit op het gebit.