• Fopspeen weggooien
Home » Behandelingen » Kinderen » Is duimen en het gebruik van een speen schadelijk voor het gebit?

Is duimen en het gebruik van een speen schadelijk voor het gebit?

Kinderen gaan duimen of spenen gebruiken als een manier om zichzelf te troosten, kalmeren en veiligheid te vinden. Deze zuigreflex is een natuurlijk instinct dat al in de baarmoeder begint en dient als een manier voor baby’s om te voldoen aan hun zuigbehoefte, voedsel te krijgen en zich te ontspannen. Ook tijdens het doorkomen van tanden kunnen kinderen extra behoefte hebben om te zuigen, omdat ze pijn kunnen hebben en zich niet prettig voelen.

Kinderen en de tandarts
Kinderen en de tandarts

Duimen

Een van de meest voorkomende gevolgen van langdurig duimen is de mogelijke verandering in de stand van de tanden en kaak. Constante druk van de duim op de tanden en de kaak kan leiden tot verschuivingen in de tanden en de positie van de boven- en onderkaak veranderen, waardoor bijvoorbeeld een open beet (waar de boven- en onderfront tanden elkaar niet raken) kan ontstaan. Daarnaast kan het invloed hebben op de spraakontwikkeling en de algehele mondgezondheid.

Hoe erg de gevolgen van duimen zijn, hangt af van de kracht en de frequentie waarmee wordt geduimd. Het is het best om het duimen zo vroeg mogelijk af te leren, bij voorkeur vanaf de leeftijd van 1 jaar.

Spenen

Ook het gebruik van een speen kan gevolgen hebben voor de stand van de tanden. Het kan een afwijkende stand van de tanden en kaak, open beet, overbeet of veranderingen in de vorm van het gehemelte tot gevolg hebben. Daarnaast hebben kinderen die een speen gebruiken, makkelijker kans op een oorinfectie. Spenen zitten in tegenstelling tot een duim vaak midden in de mond, waardoor de afwijkingen soms minder kunnen zijn. Daarnaast is een voordeel dat een kind het gebruik van een speen makkelijker kan afleren dan het duimen, omdat een speen makkelijker kan worden weggehaald.

Ook voor het gebruik van een speen geldt dat het beter is dit zo vroeg mogelijk af te leren, bij voorkeur vanaf de leeftijd van 1 jaar.

Kinderen en de tandarts
Kinderen en de tandarts

Stoppen met duimen en het gebruik van een speen?

Het stoppen met duimen of het gebruik van een speen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een kind. Over het algemeen wordt aanbevolen om vanaf de leeftijd van 1 jaar te proberen te stoppen met duimen of het gebruik van een speen. Dit is niet altijd makkelijk. Probeer daarom altijd te zorgen dat het kind echt stopt rond de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Dit is een periode waarin de meeste kinderen voldoende ontwikkeld zijn om andere manieren te vinden om zichzelf te troosten of te kalmeren zonder duimzuigen of de fopspeen.

Lees ook: 7 tips om te helpen bij het stoppen met duimen of het gebruik van een speen

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl