Home » Behandelingen » Facings

Facings

Je vindt de vorm van je tanden niet mooi? Je wilt mooie witte tanden? Of wil je verlost worden van een spleetje tussen je tanden? Of wil je een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van het gebit verfraaien. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

facings

Wat zijn facings

Facings, ook wel veneers genoemd, zijn dunne schildjes of laagjes van tandheelkundig vulmateriaal dat op de voorkant van de tanden worden geplaatst om het uiterlijk van de tand te verbeteren. Ze worden meestal gebruikt om cosmetische problemen met de tanden op te lossen zoals wittere tanden, verkleuring van de tanden, scheve tanden, spleetjes tussen de tanden, scheurtjes in tanden, afgebroken tanden of tanden die te kort zijn.

Van welk materiaal worden facings gemaakt?

Facings kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder porselein, keramiek en composiethars. Porseleinen facings zijn duurzamer en behouden hun kleur beter dan composiet facings. Voor composiet facings hoeft de tandarts over het algemeen minder aan je tanden te slijpen. Composiet facings zijn ook goedkoper. Daartegenover staat dat een porseleinen facing minder gevoelig is voor breuken en aanslag op het oppervlak.
Composiet facings kunnen vaak in één bezoek worden geplaatst, terwijl porseleinen facings meestal in een tandtechnisch laboratorium worden vervaardigd en later worden geplaatst.

Waaruit bestaat de behandeling van facings?

Het aanbrengen van de facings omvat meestal meerdere stappen. Voor een composiet facing geldt dat eerst de gewenste kleur wordt bepaald voor de facing. Vervolgens wordt, indien nodig, een deel van het tandglazuur verwijderd om ruimte te maken voor de facing. Voordat composiet aan de tand wordt vastgeplakt, wordt de tand behandeld met een zuur en hechtlaag. Daarna wordt het composiet bevestigd en wordt de tand in de juiste vorm gebracht en het oppervlak gepolijst.

Bij een porseleinen facing wordt ook eerst de gewenste kleur bepaald. Bij deze facing moet de tandarts bijna altijd glazuur wegslijpen. Vervolgens wordt er een afdruk of scan gemaakt van de tanden, die wordt gebruikt om de op maat gemaakte facing in het laboratorium te vervaardigen. Tijdens de tweede behandeling wordt de facing op de tand geplaatst. Ook hiervoor wordt de tand eerst behandeld met een zuur en een hechtlaag. Daarna kan de facing op de tand worden aangebracht.

Heeft de facing speciaal onderhoud nodig?

Facings vereisen normaal gesproken geen speciaal onderhoud, maar het is belangrijk om goede mondhygiëne te behouden, zoals regelmatig poetsen, stoken of ragen, om te voorkomen dat tandbederf zich ontwikkelt onder de facing. Ook moeten activiteiten zoals nagelbijten of het bijten op harde voorwerpen zoals een pen of zuurtjes worden vermeden om beschadiging of het afbreken van de facings te voorkomen.

Wat kost een facing?

De tandarts werkt met vaste tarieven, die door de overheid zijn vastgesteld. De tarieven kan je vinden via deze link.

De kosten van facings variëren afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt en het aantal facings dat nodig is. Over het algemeen zijn porseleinen facings duurder dan composiet facings. Dit prijsverschil komt door de kosten van het tandtechnisch laboratorium.

De kosten voor facings worden niet vergoed door de basisverzekering. Indien je wilt weten of facings worden vergoed vanuit je aanvullende verzekering, kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar. De vergoeding kan per polis verschillen.

Wil jij een stralend en wit gebit? Maak een afspraak bij de tandarts en bespreek de mogelijkheden.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl