Home » Behandelingen » Kronen en bruggen

Kronen, inlays en bruggen

Kronen, inlays en bruggen zijn tandheelkundige restauraties, die worden gebruikt om beschadigde of ontbrekende tanden te herstellen. Ze worden op maat gemaakt door een tandarts om de functie en esthetiek van de mond te verbeteren.

Bruggen

Wat zijn kronen, inlays en bruggen?

Wat is een inlay?

Inlays worden meestal gebruikt wanneer de schade aan de tand of kies te groot is voor een gewone vulling, maar niet zo uitgebreid is dat een kroon nodig is. Het zit tussen een vulling en een kroon in. Ze worden gemaakt van materialen zoals keramiek, composiet of goud en worden vervolgens in de tand verlijmd met behulp van tandheelkundige cementen. Inlays zijn zo gemaakt dat ze nauw aansluiten aan de tand en de gebitselementen een natuurlijke uitstraling krijgen, terwijl ze tegelijkertijd de structuur en functionaliteit van de tand herstellen. Het is een indirecte vulling, die niet in de mond wordt vervaardigd, maar in een tandheelkundig laboratorium, nadat de tandarts een afdruk van de tand heeft genomen.

Wat is een kroon?

Een kroon, ook wel een tandheelkundige kap genoemd, is een hulsachtige restauratie, die over een beschadigde of verzwakte tand of kies wordt geplaatst. Kronen worden gebruikt om een tand of kies te versterken en te beschermen. Door de kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Ze zien eruit als een natuurlijke tand. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals zirkonium, porselein, metaal of een combinatie van beide.

Wat is een brug?

Een brug is een tandheelkundige restauratie, die wordt gebruikt om één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen te vervangen. Het bestaat uit twee of meer kronen die op de tanden aan weerszijden van de ontbrekende tand worden geplaatst met een kunsttand, die ertussenin is bevestigd. Bruggen herstellen niet alleen de functionaliteit van de mond, maar ze kunnen ook de esthetiek verbeteren en voorkomen dat naburige tanden verschuiven.

Waaruit bestaat de behandeling van kronen, inlays en bruggen?

Het plaatsen van kronen, inlays en bruggen vereist meestal twee tandartsafspraken. Tijdens de eerste afspraak wordt de aangetaste tand of tanden voorbereid en een tijdelijke restauratie geplaatst. Bij de tweede afspraak wordt de definitieve kroon, inlay of brug geplaatst.

De stappen zijn als volgt:

Stap 1

Tand of kies voorbereiden. De tand of kies wordt beslepen om genoeg ruimte te maken voor de kroon of brug.

Stap 2

Scan maken. Na de voorbereiding van de tand wordt er een scan genomen van de tand. Deze scan wordt gemaakt om de definitieve kroon, inlay of brug op maat te maken.

Stap 3

Beetregistratie en kleur bepalen. Met de beetregistratie d.m.v. de scan bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak op elkaar passen. Samen met de tandarts wordt de juiste kleur van de kroon, inlay of brug bepaalt. Dit gebeurt zeker als de tand voor in de mond staat.

Stap 4

Plaatsen van een tijdelijke kroon, inlay of brug. De tandarts plaatst een tijdelijke restauratie om de tand of kies te beschermen en de functionaliteit te behouden totdat de definitieve restauratie gereed is.

Stap 5

Scan naar tandtechnisch laboratorium. De scan van de tand of kies wordt naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar de definitieve kroon, inlay of brug wordt vervaardigd volgens de specificaties van de tandarts.

Stap 6

Het verwijderen van de tijdelijke restauratie. Tijdens de 2e afspraak verwijdert de tandarts de tijdelijke kroon, inlay of brug.

Stap 7

Passen en plaatsen van de definitieve kroon, inlay of brug. De definitieve kroon, inlay of brug wordt geplaatst en aangepast om ervoor te zorgen dat deze goed past en comfortabel aanvoelt. Zodra de patiënt tevreden is en de tandarts ervan overtuigd is dat de restauratie goed past, wordt de kroon of brug stevig op zijn plaats bevestigd met behulp van een snel hardend cement.

Hoe ziet de nazorg eruit?

Het is belangrijk om een goede, dagelijkse mondhygiëne te handhaven. Voor kronen en bruggen is dit extra belangrijk, omdat achter de randen van de kroon, inlay of brug makkelijk tandplak kan achterblijven. Het is raadzaam om onderstaande richtlijnen te volgen.

Stap 1

Mondhygiëne
Blijf een goede mondhygiëne handhaven door regelmatig te poetsen (minstens twee keer per dag) met fluoride tandpasta en gebruik dagelijks tandenstokers of ragers. Dit helpt tandplak te verwijderen en gaatjes te voorkomen rondom de restauraties.

Stap 2

Regelmatige tandartscontrole
Blijf regelmatig naar de tandarts gaan voor controle en professionele reiniging bij de mondhygiënist. De tandarts kan de restauraties controleren op eventuele problemen zoals losraken, breuken of lekkages.

Stap 3

Vermijd tandenknarsen
Als u last heeft van tandenknarsen (’s nachts of overdag), bespreek dan met uw tandarts mogelijke oplossingen zoals het dragen van een splint om de restauraties te beschermen.

Stap 4

Gezonde voeding
Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet om de algemene mondgezondheid te ondersteunen. Beperk de consumptie van suikerhoudend voedsel en dranken om tandbederf te voorkomen.

Wat zijn de kosten van een kroon, inlay of brug?

De kosten van kronen, inlays of bruggen hangen af van diverse factoren af. Ze variëren afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt, het aantal en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Daarnaast is het van belang of er opbouw nodig is. Overleg met de tandarts over de kosten en vraag om een begroting.

Kronen, inlays of bruggen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed, ook niet voor kinderen onder de 18 jaar. Indien je een aanvullende verzekering hebt, kun je met de zorgverzekeraar contact opnemen om te informeren of de kosten van kronen, inlays of bruggen worden vergoed. De vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekeraar en polis.

Kronen en bruggen worden meestal geplaatst op beschadigde of ontbrekende tanden en kiezen. Bezoek met regelmaat de tandarts om dit te voorkomen.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl