Home » Behandelingen » Kunstgebit en gebitsprothese

Kunstgebit en prothese

Door goede mondzorg kunnen tanden en kiezen goed en tot op oudere leeftijd worden behouden. Soms kan tandbederf, tandvleesaandoeningen, letsel, trauma of andere mondgezondheidsproblemen er toch toe leiden dat dit toch niet mogelijk is. Een prothese of kunstgebit kan dan de oplossing zijn.

Kunstgebit

Wanneer heb je een gebitsprothese nodig?

Een gebitsprothese kan nodig zijn om verschillende redenen, waaronder:

  1. Tandverlies: Ernstig tandbederf, tandvleesaandoeningen, traumatisch letsel, genetische factoren of andere omstandigheden kunnen leiden tot het verlies van tanden en kiezen.
  2. Verbetering van de mondgezondheid: Als iemand kampt met ernstige tandheelkundige problemen zoals vergevorderde parodontitis (een ernstige tandvleesaandoening), kan het verwijderen van tanden en kiezen noodzakelijk zijn en is een prothese nodig om de mondgezondheid te herstellen.
  3. Verbetering van de kauwfunctie en spraak: Het ontbreken van tanden en kiezen kan problemen veroorzaken bij het kauwen van voedsel en bij het spreken. Een prothese kan deze functies herstellen en verbeteren, waardoor iemand weer normaal kan eten en spreken.
  4. Esthetische redenen: Sommige mensen kiezen ervoor om een kunstgebit te nemen om hun glimlach en uiterlijk te verbeteren, vooral als ze zich onzeker voelen over het ontbreken van tanden en dit van invloed is op het zelfvertrouwen.

Over het algemeen wordt een kunstgebit aanbevolen wanneer alle natuurlijke tanden in één kaak verloren zijn gegaan en er geen andere opties zijn om de mondgezondheid te herstellen of de functionaliteit van het gebit te verbeteren.

Welke soorten gebitsprothese zijn er?

Er zijn verschillende soorten gebitsprotheses, afhankelijk van de behoeften van de patiënt en de mate van tandverlies. Hier zijn de belangrijkste types:

Volledige gebitsprothese

Volledige prothese (kunstgebit)
Een volledige prothese, ook bekend als een kunstgebit, is een verwijderbare tandheelkundige prothese. Een volledige prothese wordt gebruikt wanneer een patiënt alle tanden in de bovenkaak, onderkaak of beide kaakbogen mist. Het doel is om de natuurlijke tanden volledig te vervangen en de functionaliteit van het gebit te herstellen. Een volledige prothese bestaat uit een kunststof basis die is gevormd om de kaak en het tandvlees. Kunsttanden worden op deze basis bevestigd om een natuurlijke uitstraling en functionaliteit te geven. De prothese wordt meestal op zijn plaats gehouden door de zuigkracht tegen het tandvlees en de mondweefsels.

Klikgebit
Een klikgebit, ook bekend als een klikprothese of een overkappingsprothese, is een type gebitsprothese dat wordt ondersteund door tandheelkundige implantaten in de kaak. Deze implantaten fungeren als kunstmatige tandwortels. Dit zorgt voor een verbeterde stabiliteit en retentie. Ze bieden een stevige basis voor de prothese, waardoor deze goed op zijn plaats blijft zitten tijdens eten, praten en lachen. Omdat een klikgebit minder op het tandvlees rust, kan het minder irritatie en wrijving veroorzaken, wat kan leiden tot meer comfort voor de patiënt, vooral tijdens langdurig dragen.

Immediaatprothese
Een immediaatprothese is een type gebitsprothese dat direct na het verwijderen van de natuurlijke tanden wordt geplaatst. Het wordt vaak gebruikt wanneer het nodig is om alle tanden in één of beide kaken te verwijderen en de patiënt niet zonder tanden kan functioneren gedurende de genezingsperiode. Dit kan helpen om het uiterlijk en de functie van de tanden te behouden, evenals het zelfvertrouwen van de patiënt. De immediaatprothese dient als een beschermende laag over de genezende tandvleesweefsels, waardoor ze worden beschermd tegen trauma en irritatie tijdens de genezingsperiode na de tandextractie. Een immediaatprothese is vaak een tijdelijke oplossing en wordt meestal gevolgd door een definitieve prothese die wordt gemaakt nadat de genezingsperiode is voltooid en het kaakbot is gestabiliseerd. De definitieve prothese wordt meestal nauwkeuriger aangepast aan de veranderde kaakstructuur en biedt mogelijk een betere pasvorm en comfort.

Partiële gebitsprothese (gedeeltelijke)

Dit type prothese wordt gebruikt wanneer een patiënt enkele, maar niet alle tanden mist. Het kan worden ondersteund door natuurlijke tanden, tandwortels of tandheelkundige implantaten.

Een frame prothese
Dit type prothese heeft een metalen frame dat rond de bestaande natuurlijke tanden past. Het frame kan van metaallegeringen zoals chroom-kobalt of titanium zijn gemaakt. Kunsttanden en een kunststof basis worden op het metalen frame bevestigd. Het frame biedt extra stevigheid en stabiliteit, omdat het zich kan vastklemmen aan de natuurlijke tanden rondom het ontbrekende gebied. Dit kan de prothese helpen op zijn plaats te blijven en het risico op beweging te verminderen.

Een partiële plaat prothese
Dit is een prothese die is gemaakt van een kunststof basis (acryl) waarop de kunsttanden zijn bevestigd. De basis rust op het tandvlees en kan soms worden ondersteund door natuurlijke tanden of tandheelkundige implantaten. Omdat een plaatprothese voornamelijk op het tandvlees rust, kan de pasvorm en stabiliteit afhangen van de vorm van het tandvlees en het kaakbot. Bij gedeeltelijke plaatprothesen kunnen metalen klemmen worden gebruikt om ze aan natuurlijke tanden te bevestigen.

De keuze voor een specifiek type gebitsprothese hangt af van verschillende factoren, waaronder de gezondheid van de resterende tanden en het tandvlees, de kosten en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om met de tandarts of tandprotheticus te overleggen om het meest geschikte type prothese voor elke individuele situatie te bepalen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Er zijn meerdere afspraken bij de tandarts en/of tandprotheticus nodig, voordat de prothese goed in de mond past. Dit hangt ook af van het type prothese dat nodig is en de individuele, specifieke behoeften. Over het algemeen kunnen de volgende stappen in de behandeling worden onderscheiden.

  1. Consult en onderzoek. De eerste stap is een afspraak met de tandarts of tandprotheticus. Tijdens deze afspraak zal de tandarts of tandprotheticus de mond van de patiënt onderzoeken, medische geschiedenis verzamelen en de behoeften en verwachtingen van de patiënt bespreken. Röntgenfoto’s of andere beeldvormende onderzoeken kunnen worden uitgevoerd om de conditie van de kaak en eventuele tand- of botverlies te beoordelen.
  2. Behandelplan opstellen. Op basis van het onderzoek en de besprekingen met de patiënt zal de tandarts of tandprotheticus een behandelplan opstellen. Hierin wordt o.a. vastgelegd welk type prothese nodig is, hoeveel tanden moeten worden vervangen of er implantaten nodig zijn en andere relevante details.
  3. Aanpassingen aan de mond. Als voorbereiding op de prothese kan het nodig zijn om voorafgaand bepaalde tandheelkundige behandelingen uit te voeren, zoals tandextracties, het behandelen van tandvleesaandoeningen of het herstellen van beschadigde tanden.
  4. Afdruk maken. Om een prothese op maat te maken, worden afdrukken van de mond genomen. Dit gebeurt meestal met behulp van afdrukmateriaal dat in een afdruklepel wordt geplaatst en in de mond van de patiënt wordt geplaatst. Deze afdrukken worden gebruikt als basis voor het maken van de prothese. De afdrukken worden opgestuurd naar het tandheelkundig laboratorium, waar de prothese wordt gemaakt.
  5. Passen en aanpassen. Na het maken van de prothese wordt deze gepast in de mond van de patiënt. Tijdens deze pasfase zal de tandarts of tandprotheticus de prothese aanpassen om ervoor te zorgen dat deze comfortabel zit en goed past. Dit kan onder meer het aanpassen van de kleur, vorm en pasvorm van de prothese omvatten.
  6. Instructies voor gebruik en onderhoud. Nadat de prothese goed is aangepast, zal de patiënt instructies krijgen over hoe de prothese correct kan worden gebruikt en onderhouden. Dit kan onder meer het reinigen van de prothese, het aanbrengen van hechtmiddelen (indien nodig) en het volgen van een goede mondhygiëne omvatten.
  7. Vervolgafspraken. Na het plaatsen van de prothese zijn regelmatige opvolgafspraken nodig om ervoor te zorgen dat de prothese goed blijft passen en functioneren. Eventuele aanpassingen of reparaties kunnen tijdens deze afspraken worden uitgevoerd

De verschillende stappen hebben een doorlooptijd van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de complexiteit en het type prothese dat nodig is.

Wat kost een gebitsprothese of kunstgebit?

De kosten voor een prothese zijn van verschillende factoren afhankelijk. Dit kunnen o.a. zijn het type prothese en het aantal tanden en kiezen dat moet worden vervangen. De tandarts of tandprotheticus informeert vooraf over de kosten en het behandelplan.

De kosten voor een volledige prothese worden vergoed vanuit de basisverzekering met inachtneming van het eigen risico. De kosten voor een partiële prothese worden niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar alleen als je een aanvullende verzekering voor mondzorg hebt. Indien je wilt weten welk bedrag wordt vergoed, kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar. De vergoeding kan per polis en per verzekeraar verschillen.

Om te zorgen dat tanden en kiezen zo lang mogelijk behouden blijven, is goede mondzorg noodzakelijk. Bezoek daarom met regelmaat de tandarts en sla controles niet over.  

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl