Home » Behandelingen » Parodontitis

Parodontitis

Parodontitis is een aandoening waarbij het tandvlees en het omliggende weefsel ontstoken raken. Het kan leiden tot ernstige schade aan het tandvlees en het bot dat de tanden ondersteunt met als risico het verlies van tanden en kiezen.

Parodontitis begint vaak als gingivitis (ontstoken tandvlees). Gingivitis wordt gekenmerkt door roodheid, zwelling en bloeding van het tandvlees. Als gingivitis niet adequaat wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis, waarbij de ontsteking zich uitbreidt naar de diepere weefsels en botstructuur rondom de tanden. Dit is de fase waarbij het kaakbot aangetast raakt en tanden en kiezen verloren kunnen gaan.

Hoe ontstaat parodontitis?

Parodontitis is een multifactoriële aandoening, wat betekent dat meerdere factoren kunnen bijdragen aan het risico ervan. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken en risicofactoren voor parodontitis:

  1. Slechte mondhygiëne: Onvoldoende tandenpoetsen, niet regelmatig flossen en het niet gebruiken van mondspoelingen kunnen leiden tot de opbouw van tandplak en tandsteen met als gevolg parodontitis.
  2. Bacteriën: Schadelijke bacteriën kunnen tandvleesontsteking veroorzaken. Als tandplak (een kleverige, onzichtbare laag bacteriën) niet regelmatig wordt verwijderd door middel van poetsen en flossen, kan dit leiden tot ontsteking en uiteindelijk tot parodontitis.
  3. Roken: Roken geeft een verhoogd risico op parodontitis. Het kan het immuunsysteem van het lichaam verzwakken en een gezonde doorbloeding verminderen, waardoor het moeilijker wordt om infecties te bestrijden en voor het tandvlees om te herstellen.
  4. Erfelijke aanleg: Sommige mensen hebben mogelijk een genetische aanleg voor parodontitis.
  5. Bepaalde ziekten en stress: Diabetes, immuunstoornissen, bepaalde medicijnen en stress kunnen de weerstand verminderen, waardoor het risico op parodontitis toeneemt.

Waar bestaat de behandeling van parodontitis uit?

Tijdens de halfjaarlijkse controles meet de tandarts met een pocketsonde de ruimtes tussen het tandvlees en de tandwortel. Dit wordt Periodiek Parodontaal Screening (PPS) genoemd. De ruimte tussen het tandvlees en de tandwortel heet een pocket. In een gezonde situatie zijn deze pockets niet dieper dan 3 mm en gaan niet bloeden. De tandarts kan op basis van deze meting zien of er sprake is van gezond tandvlees, gingivitis of parodontitis. Indien de pocket 6 mm of meer is, zal de tandarts aanvullend onderzoek laten doen.

Dit houdt in dat er een uitgebreide meting plaats vindt naar de conditie van het tandvlees, aangevuld met röntgenfoto’s. Op basis hiervan wordt een passend behandelplan gemaakt, bestaande uit verschillende stappen, ter verbetering van de gezondheid van het tandvlees. Soms is aanvullend bacterieel of bloedonderzoek nodig.

De eerste stap bestaat uit een grondige reiniging van de tanden en kiezen. Het gebit wordt op specialistische wijze gereinigd zowel boven als onder het tandvlees. Dit wordt vaak uitgevoerd door de mondhygiëniste en bestaat gemiddeld uit ongeveer 4 bezoeken. Dit wordt de initiële behandeling genoemd. Soms wordt dit aangevuld met antibiotica. Het uiteindelijke doel is het ontstekingsproces te verminderen in combinatie met advies over een optimale mondhygiëne. Zonder eigen, goede mondhygiëne is het onmogelijk om gezond tandvlees te krijgen en te behouden.

Na de initiële behandeling is nazorg zeer belangrijk om terugkeer van het ontstekingsproces te voorkomen. Op basis van het bereikte resultaat wordt de frequentie van de nazorg bij de tandarts en mondhygiëniste bepaald om terugval te voorkomen. Nazorg kan bestaan uit professionele reiniging, controle van de gezondheid van het tandvlees en botniveau, advisering en instructies over mondhygiëne en indien nodig aanpassing van het behandelplan.

Als de pockets heel diep zijn en/of door de initiële behandeling niet verminderen, kan een chirurgische ingreep in de vorm van een flapoperatie noodzakelijk zijn om het beschadigde tandvlees en bot te herstellen. Een flapoperatie wordt door een parodontoloog uitgevoerd.

Wat zijn de kosten van een parodontale behandeling?

Een parodontale behandeling kan uit diverse stappen bestaan. Hier geldt niet een behandeltarief voor. Vraag daarom aan de tandarts of mondhygiënist om een begroting voor het behandelplan.

Indien je wilt weten of de parondontale behandeling wordt vergoed, dien je contact op te nemen met de zorgverzekeraar. De vergoeding kan per zorgverzekeraar en polis verschillen.

Heb je last van onderstaande klachten?

Er zijn diverse klachten die er op kunnen duiden dat er sprake is van (ernstig) ontstoken tandvlees.

  • Rood, gezwollen of teruggetrokken tandvlees;
  • Bloeden tijdens het poetsen of flossen;
  • Tanden en kiezen los gaan staan;
  • Aanhoudende slechte adem;
  • Last van een vieze smaak;
  • Het tandvlees is gevoelig of pijnlijk bij het tanden poetsen;
  • Veranderingen in de stand van de tanden.
  • Zwanger en last van bloedend tandvlees?

Ervaar je één van bovenstaande symptomen, maak dan snel een afspraak met de tandarts.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl