Home » Behandelingen » Tandarts controle

Periodieke tandarts controle

Periodieke controles bij de tandarts, ook wel periodiek mondzorg onderzoek (PMO) genoemd, zijn van vitaal belang voor het behoud van een goede mondgezondheid en het voorkomen van ernstige tandheelkundige problemen. Deze controles zijn bedoeld voor mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot ouderen. Voor het behoud van een goede mondgezondheid is ons advies om elke 6 maanden voor een periodieke controle naar de tandarts te gaan.

Tandarts controle

Wat doet de tandarts tijdens de periodieke controle?

Tijdens een periodieke controle bij de tandarts voert de tandarts een grondig onderzoek uit van je mond, tanden en tandvlees. Daarnaast wordt er een slijmvliesonderzoek gedaan. Er wordt gekeken of het gebit gezond is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimte is tussen de tand en het tandvlees. Dit proces begint vaak met een visueel onderzoek, waarbij de tandarts op zoek gaat naar eventuele tekenen van tandbederf (cariës), tandvleesaandoeningen (parodontitis), tandsteen of andere aandoeningen. Indien nodig kunnen röntgenfoto’s worden genomen om een dieper inzicht te krijgen in de gezondheid van je tanden, kiezen en kaak.

Het doel van de periodieke controle is niet alleen om bestaande problemen te identificeren en te behandelen, maar ook om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige tandheelkundige problemen te voorkomen.

Op basis van het mondzorgonderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Hierin wordt afgesproken hoe vaak de periodieke controle nodig is en/of vervolgbehandelingen bij de tandarts, de mondhygiëniste of paro (preventie-assistente) nodig zijn. Indien een specialistische behandeling nodig is, verwijzen wij u door naar één van de specialisten in de regio waar we mee samen werken.

Wat kost een tandartscontrole?

De tandarts werkt met vaste tarieven, die door de overheid zijn vastgesteld. De tarieven kan je vinden via deze link.

De periodieke controle wordt voor kinderen tot 18 jaar vergoed door de basisverzekering. Dit betekent dat de tandarts, maar ook de behandelingen bij de (paro) preventieassistente of mondhygiëniste tot 18 jaar gratis zijn.

Vanaf 18 jaar moet een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten om de kosten voor een periodieke controle vergoed te krijgen.

Indien je wilt weten of de periodieke controle wordt vergoed, kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar. De vergoeding kan per polis verschillen.

Ga regelmatig naar de tandarts voor een periodieke controle om je mondgezondheid te verbeteren en te optimaliseren! Bel voor een afspraak.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl