Home » Behandelingen » Tanden bleken

Tanden bleken

Een wit en stralend gebit, wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is groot. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekmiddelen kan in veel gevallen, maar zeker niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade toebrengen aan je mond.

Tanden bleken

Is witte tanden ook iets voor mij?

Laat de tandarts of mondhygiënist eerst je gebit beoordelen. Die moet vaststellen of je tanden gezond zijn en vrij van gaatjes en je vullingen in orde. Daarna bekijkt hij de kleur van je tanden. Is er sprake van verkleuring en wat is de oorzaak daarvan? Is het resultaat dat je voor ogen hebt realistisch? Bleken is niet altijd de beste oplossing. Vullingen, kronen en bruggen kleuren niet mee en kunnen na het bleken op een storende manier zichtbaar worden. Je tandarts zal adviseren of bleken voor jou zinvol is en wat het resultaat kan zijn.

Wat bepaalt de kleur van je tanden?

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De één heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen bruine of grijze tanden. Ook in één mond hebben tanden en kiezen niet allemaal dezelfde kleur en wijken soms duidelijk van elkaar af.

Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage. In uitzonderlijke gevallen kunnen ziekten of medicijnen, tijdens de vormingsfase, verkleuringen geven.

Waardoor verkleuren tanden?

Als kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen de tand binnendringen, zien de tanden er donkerder uit. Dit gebeurt onder andere door roken en door het eten en drinken van koffie, thee, wijn, frisdrank, vruchtensap, of andere kleurstof bevattende etenswaren. Bij het ouder worden kunnen er barstjes in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in de tand of kies. Een almalgaamvulling kan ook verkleuringen geven.

Ook kunnen aanslag en verkleuring van tandsteen de tanden donkerder kleuren. Deze verkleuringen ontstaan eveneens door koffie, thee, wijn en roken. Verder kunnen gek genoeg sommige mondverzorgingsproducten met tin en chloorhexidine verkleuringen geven. Vraag dit aan de tandarts of de mondhygiënist. Aanslag kan de tandarts of mondhygiënist door een professionele gebitsreiniging verwijderen. Bleken is hiervoor niet de oplossing.

Dode tanden (meestal als gevolg van een val of klap) kunnen van binnenuit verkleuren. Dit kan ook gebeuren na een wortelkanaalbehandeling.

Hoe gaat het bleken van buitenaf bij gezonde tanden in zijn werk?

Bleken gebeurt met behulp van een bleeklepel. Hiervoor wordt een afdruk of scan van het gebit gemaakt. Hiermee wordt in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel van een zachte transparante kunststof gemaakt die precies over het gebit past en ruimte laat voor de bleekgel.

Een goedpassende bleeklepel is belangrijk, om irritatie van het tandvlees te voorkomen. De bleeklepel is de mal waarmee je de gel op de tanden aanbrengt.

Na een goede en duidelijke instructie hoe je de gel moet aanbrengen en wanneer je de bleeklepel moet dragen, krijg je de bleeklepel en enkele spuitjes bleekgel mee naar huis. De tandarts geeft aan hoe lang en wanneer je de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Afhankelijk van de verkleuring zie je na enkele dagen of weken effect. Uiteindelijk duurt de behandeling twee tot drie weken.
Tijdens het bleken kunnen de tanden en het tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg de tandarts als deze klacht optreedt en vraag om aangepaste instructie.

Wat is het resultaat van de bleekbehandeling?

Het te bereiken bleekresultaat verschilt voor iedereen. Je tandarts, mondhygiëniste of preventie-assistente kan de kleur van jouw tanden vastleggen en laten zien welke verandering is opgetreden. Indien gewenst kan je de behandeling herhalen.

De basiskleur van het tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. Deze basiskleur is bij iedereen anders. Ook gebleekte tanden zullen op den duur verkleuren door veroudering. Dit gaat sneller als je rookt of voedingsstoffen met kleurstoffen veel gebruikt.

Worden de kosten van bleken vergoed?

De tandarts werkt met vaste tarieven, die door de overheid zijn vastgesteld. De tarieven kan je vinden via deze link.

Het bleken van tanden valt niet onder de basisverzekering. Het hangt af van uw aanvullende tandartsverzekering of de kosten van het bleken worden vergoed. Over het algemeen worden de kosten niet vergoed omdat het om een cosmetische behandeling gaat.
Indien je wilt weten of het bleken van tanden wordt vergoed, kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar. De vergoeding kan per polis verschillen.

Wil jij ook een wit en stralend gebit? Maak een afspraak bij de tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent en overleg wat de mogelijkheden zijn.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl