Home » Behandelingen » Tanden of kiezen trekken

Tanden en kiezen trekken

Een extractie is een tandheelkundige behandeling, waarbij een tand of kies wordt verwijderd (getrokken). Deze behandeling wordt uitgevoerd om verschillende redenen, waaronder ernstige tandbederf, tandvleesaandoeningen, trauma, kaakontsteking, of als voorbereiding op orthodontische behandelingen.

Tanden of kiezen trekken

Hoe wordt een tand of kies verwijderd?

Extracties kunnen op twee manieren worden uitgevoerd:

 1. Eenvoudige extractie: Dit wordt meestal gedaan voor tanden, die boven het tandvleesoppervlak zichtbaar zijn. De tandarts gebruikt een speciaal instrument genaamd een tang om de tand voorzichtig uit het tandvlees en het bot te tillen en te verwijderen.
 2. Chirurgische extractie: Dit kan nodig zijn voor tanden die niet volledig zijn doorgebroken of voor tanden die zijn gebroken onder het tandvleesoppervlak. Tijdens een chirurgische extractie maakt de tandarts een kleine incisie in het tandvlees om toegang te krijgen tot de tand en het omliggende bot. Soms kan het nodig zijn om de tand in stukjes te breken (splijten) voordat deze volledig kan worden verwijderd.

Waarom moet een tand of kies worden getrokken?

Er zijn verschillende situaties waarin het trekken van een tand of kies noodzakelijk kan zijn. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn:

 1. Ernstig tandbederf: Als een tand of kies ernstig is aangetast door tandbederf en niet meer te redden is met een vulling of een andere restauratieve behandeling, kan het nodig zijn om de tand of kies te laten trekken om verdere verspreiding van het bederf te voorkomen en om infecties te behandelen.
 2. Gevorderde tandvleesaandoeningen: In gevallen van vergevorderde tandvleesaandoeningen, waarbij het tandvlees ernstig is teruggetrokken en er sprake is van botverlies rondom de tanden, kan het nodig zijn om aangetaste tanden of kiezen te verwijderen om verdere schade aan het gebit te voorkomen.
 3. Onherstelbare schade door letsel: Als een tand of kies ernstig is beschadigd als gevolg van een ongeval, trauma of letsel, kan het nodig zijn om deze te trekken als de schade niet kan worden hersteld met behulp van tandheelkundige behandelingen zoals een wortelkanaalbehandeling of een kroon.
 4. Ruimtegebrek: Soms kan een tand of kies worden getrokken vanwege orthodontische redenen, zoals bij overvolle of scheve tanden. Door een tand of kies te verwijderen, kan er ruimte worden gemaakt om andere tanden op een meer gunstige positie te laten groeien of om orthodontische behandelingen zoals beugels mogelijk te maken.
 5. Voorbereiding op prothetische behandelingen: In sommige gevallen kan het nodig zijn om een tand of kies te trekken als onderdeel van een behandelplan voor het plaatsen van een kunstgebit, een brug of een implantaat.

Over het algemeen is het belangrijk om een tand of kies alleen te laten trekken als het echt noodzakelijk is en nadat alle mogelijke behandelopties zorgvuldig zijn overwogen en besproken met de tandarts. Het behoud van je natuurlijke tanden heeft altijd de voorkeur.

Hoe kan ik me voorbereiden op het trekken van een tand of kies?

Het trekken van een tand of kies kan spannend zijn. Zorg voor een goede voorbereiding, zodat de behandeling soepel verloopt.

Enkele tips zijn:

 1. De tandarts bespreekt van te voren de behandeling met je door. Het is belangrijk om de tandarts te informeren over je gezondheidssituatie en eventuele medicatie (bijvoorbeeld bloed verdunnende medicijnen).
 2. Als je je zorgen maakt over de behandeling, kan je altijd iemand meenemen naar de afspraak.
 3. Neem zowel voor als na de behandeling voldoende rust.
 4. Eet een lichte maaltijd voor de afspraak, zeker als je wordt verdoofd.
 5. Bespreek de nazorg over voeding, mondhygiëne en het eventueel gebruik van medicijnen met de tandarts.

Is een verdoving nodig voor het trekken van een tand of kies?

Voor de meeste extracties wordt lokale verdoving gebruikt om het gebied rondom de tand of kies te verdoven, waardoor je geen pijn voelt tijdens de behandeling. Als je bezorgd bent over pijn of ongemak, bespreek dan je opties voor verdoving met je tandarts.

Hoe ziet de nazorg en het herstel eruit?

De tandarts geeft adviezen en instructies voor een goed herstel. Het gaat hierbij om adviezen over pijnbestrijding, voeding, mondhygiëne en mogelijke complicaties zoals zwelling en nabloeding.

Het trekken van een tand of kies is een veel voorkomende behandeling. Met de juiste voorbereiding en nazorg gaat het herstel snel en ben je pijnvrij.

Kan de ruimte van de ontbrekende tand of kies worden opgevuld?

In verband met functie of voor het “gezicht”, kun je de ruimte laten opvullen met een vaste voorziening, zoals een implantaat of brug, of met een uitneembare voorziening, zoals een plaat-prothese of frame-prothese.

Wat kost een kies of tand laten trekken?

Het trekken van een tand of kies hangt af van de complexiteit van de behandeling. De tarieven kan je vinden via deze link.

Vanaf 18 jaar moet een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten om de kosten voor een extractie vergoed te krijgen.

Indien je wilt weten of een extractie wordt vergoed, kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar. De vergoeding kan per polis verschillen.

Ga regelmatig naar de tandarts voor een periodieke controle om te zorgen om de mondgezondheid te verbeteren en te optimaliseren.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl