Home » Behandelingen » Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandelingen

Wortelkanaal behandelingen

Tanden en kiezen bestaan uit een klinische kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat je ziet, de wortels zie je niet. Die zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In elke wortel loopt tenminste één wortelkanaal. Hierin zitten bindweefsel, zenuwweefsel en kleine bloedvaten. Dit weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Door tandbederf, een lekkende vulling of een val kan het tandweefsel ontstoken raken. Bacteriën zijn meestal de oorzaak van de ontsteking.

Wortelkanaalbehandeling

Wat houdt een wortelkanaalbehandeling in?

Bacteriën zijn meestal de oorzaak van een ontsteking van de pulpa (pulpitis). De ontsteking moet worden behandeld om te voorkomen dat de tand of kies uiteindelijk verloren gaat. Het is daarom belangrijk dat het wortelkanaal van binnen wordt gereinigd en gevuld.

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De tandarts maakt vaak één of meerdere röntgenfoto’s om controle te hebben over het verloop van de behandeling en de genezing. Er wordt een rubberen lapje in de mond gelegd om zo schoon mogelijk te kunnen werken. De tandarts maakt de tand of kies open om toegang te krijgen tot het pulpaweefsel. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel verwijderd. Daarna wordt het wortelkanaal gereinigd met kleine vijltjes en roterende instrumenten en gedesinfecteerd met een spoelvloeistof. Daarna worden de wortelkanalen opgevuld met een rubberachtig materiaal, genaamd guttapercha, om ze af te sluiten en te voorkomen dat de bacteriën opnieuw kunnen binnendringen. Als laatste wordt de opening in de tand afgedicht met een vulling of tijdelijke restauratie. Soms is een kroon nodig om de kies weer te herstellen.

Endontoloog

In sommige, vaak wat complexere gevallen, kan de tandarts je doorverwijzen naar een endontoloog, een tandarts gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen.

Een wortelkanaalbehandeling is niet spannend!

Een wortelkanaalbehandeling kan vaak wat spannend overkomen. Begrijpelijk, maar eigenlijk onnodig. De tandarts kan je vooraf uitleggen wat hij gaat doen en tijdens de behandeling uitleggen bij welke stap hij is. Daarnaast voel je met een lokale verdoving vrijwel niets meer.

Wat gebeurt er na de wortelkanaalbehandeling?

Na de behandeling kan er enige pijn, ongemak en/of zwelling ontstaan. Dit duurt meestal enkele dagen. De napijn is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken. Als de pijn te hevig is, kunnen eventueel andere medicijnen worden voorgeschreven. Zorg daarom altijd dat je medische situatie bij de tandarts bekend is.

Het is daarnaast belangrijk om te zorgen voor goede mondhygiëne en de adviezen van de tandarts op te volgen. Een vervolgafspraak is meestal noodzakelijk om de tand of kies te herstellen met een permanente vulling of kroon om de functionaliteit te herstellen.

Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt elk jaar de tarieven voor de tandheelkundige zorg. De kosten van een wortelkanaalbehandeling kunnen sterk verschillen en hangen o.a. af van de complexiteit. Overleg met de tandarts over de kosten en vraag om een begroting.

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien je een aanvullende verzekering hebt, kun je met de zorgverzekeraar contact opnemen om te informeren of de kosten worden vergoed. De vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekeraar en polis.

Wacht niet te lang met het maken van een afspraak als je pijn hebt en ga regelmatig op controle bij de tandarts om de kans op complexere behandelingen te verminderen.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl