Hoe krijg je witte tanden?

Hoe krijg je witte tanden
Home » Nieuws » Hoe krijg je witte tanden?

De zomer is gestart: een lekker kleurtje en witte tanden? Dat lijkt het schoonheidsideaal te zijn als we naar de TV, Instagram of Tiktok kijken. Een stralend, wit gebit met rechte tanden lijkt een hype te zijn. Een schoon, wit gebit geeft immers een gezonde uitstraling. In reclames, advertenties en door influencers worden niet voor niks veel huismiddeltjes aangeprezen: van baking soda, kokosolie tot appelazijn. Maar helpen deze middelen eigenlijk wel en wat kun je het beste doen om witte tanden te krijgen?

Hoe kom je aan de kleur van je tanden?

De kleur van je tanden wordt bepaald door de samenstelling van het tandbeen en het glazuur en door genetische factoren. Het tandbeen is geel en het glazuur aan de buitenkant zorgt ervoor dat je tanden er witter uitzien. Over het algemeen geldt dat hoe dikker het glazuur van je tand is, hoe witter je tand lijkt. Het glazuur wordt door het ouder worden vaak iets dunner. Daarnaast kan aanslag op je tanden ook van invloed zijn op de kleur. Koffie, thee en roken geven je tanden zeker geen wittere kleur.

Hoe betrouwbaar zijn huismiddeltjes?

Veel van de huismiddeltjes geven vaak een kortdurend en optisch effect. Baking soda is een mild schuurmiddel dat kort even effectief kan lijken, maar op de lange duur kan het tandglazuur worden beschadigd. Voor appelazijn geldt hetzelfde. Het kan even effectief zijn om vlekken te verwijderen, maar beschadigt het tandglazuur op de lange termijn. En kokosolie? Dat geeft het tandglazuur een vettige laag. Spoelen met water is minstens zo effectief als kokosolie.
En de middelen die via de merken worden aangeprezen zoals whitening strips en tandpasta’s? Soms werken ze voor de korte duur en verwijderen ze oppervlakkig vlekjes. Het gaat er vooral om wat de effectiviteit op de lange termijn is en het tandglazuur niet wordt aangetast.

Kijk ook uit met het kopen van producten met peroxide. Vaak is niet duidelijk hoe hoog de concentratie hiervan is en weet je onvoldoende over de zuurgraad. Over het algemeen geldt dat producten met bleekmiddelen vaak niet het gewenste effect hebben en schadelijk kunnen zijn voor het tandglazuur.

Zo worden veel huismiddeltjes aanbevolen, die niet altijd effectief en veilig zijn. Als je huismiddeltjes wil proberen, doe dit dan met grote voorzichtigheid en overweeg om eerst advies aan de tandarts te vragen. De tandarts weet ook precies hoe jouw mond eruit ziet; heb je een vulling of een kroon, welke tanden zullen mee kleuren en welke niet. Zo voorkom je ook dat je verschillende kleuren in je mond krijgt. De tandarts kan je adviseren om de beste methode voor jouw gebit te kiezen.

6 tips voor wittere tanden


1. Zorg dat je goed poetst

Goed poetsen is het minimale werk. Zorg dat je 2 keer per dag minimaal 2 minuten poetst op de juiste manier. Doe dit bij voorkeur met een goede elektrische tandenborstel. Wil je weten welke tandenborstel voor jou geschikt is en/of wil je poetsinstructie, vraag dan om advies aan de tandarts of mondhygiënist.

2. Beperk het gebruik van koffie, thee en rode wijn

Voeding heeft invloed op de kleur van je tanden. Van koffie, thee en rode wijn weten we dat dit van invloed is. Ook veel producten met kunstmatige stoffen kunnen de kleur van je tanden doen veranderen. Gebruik deze producten met mate.

3. Stop met roken

Het is algemeen bekend: roken is schadelijk voor de gezondheid. Dit geldt ook voor de mond. Roken kan de tanden een gelige aanslag geven en kan ontstekingen aan het tandvlees veroorzaken.

4. Optisch wittere tanden

Het kan zijn dat je tanden niet allemaal op een rechte lijn staan of een beetje scheef. Dit kan schaduw creëren. Een beugel is dan vaak de oplossing. Je kan er ook voor kiezen om één of meerdere tanden op te vullen met composiet, waardoor het lijkt alsof alle tanden recht staan. Optisch gezien lijken je tanden dan één kleur te hebben, die vaak witter oogt.
Haar- en huidskleuren kunnen ook van invloed zijn op hoe wit je tanden eruit zien. Bij een donkere haarkleur lijken de tanden vaak witter dan bij een blonde haarkleur. Hetzelfde geldt voor een gebruinde huid. Als je huid donkerder is geworden door de zon, lijken je tanden witter. Ook make-up kan van invloed zijn. Bij een lippenstift met een gele of oranje ondertoon lijken je tanden al snel geler.

5. Zorg voor professionele reiniging door de mondhygiënist of preventie-assistent

Wil je wittere tanden, ga dan 2 keer per jaar naar de mondhygiënist of preventie-assistent om je tanden goed te laten reinigen en te polijsten. Zij verwijderen tandplak en tandsteen, waar je zelf niet goed bij kunt. Goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor een goede mondgezondheid, maar ook voor wittere tanden.

6. Bleken

Weet je zeker dat je niet tevreden bent met de kleur van je tanden? Bespreek dan de mogelijkheid met de tandarts om te bleken. Wat wil je precies? Gaat het bijvoorbeeld om een paar tanden of je gehele gebit? De tandarts geeft advies op maat. In overleg kan gekozen worden voor een bleekset, die alleen bij de tandarts te verkrijgen is.

Kijk uit met alle middelen waarvan wordt gezegd dat je op korte termijn witte tanden kunt krijgen. De samenstelling van deze producten kan schadelijk zijn voor je tanden op lange termijn door aantasting van het tandglazuur. Goed poetsen, goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de tandarts dragen bij aan een goede mondgezondheid op de lange termijn en dragen bij aan witte tanden.