Een slechte adem? Wat kan je er aan doen?

Slechte adem
Home » Nieuws » Een slechte adem? Wat kan je er aan doen?

Een slechte adem? Soms heb je het zelf niet eens in de gaten. Ongeveer 15% van de mensen heeft een slechte adem. Mensen kunnen veel last hebben van een slechte adem en zich er soms ook voor schamen. Mensen kunnen contacten met personen met een slechte adem gaan vermijden of de persoon met een slechte adem gaat zelf contacten met andere mensen vermijden

Hoe ontstaat een slechte adem?

Een slechte adem wordt ook wel halitose genoemd en kan verschillende oorzaken hebben.
In 90% van de gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze bacteriën produceren een zwavelachtige geur.

 1. De mond is een natuurlijke omgeving voor bacteriën, die zich kunnen ophopen op tanden, tandvlees en tong. Vooral achter op de tong zijn vaak veel bacteriën te vinden. Ze nestelen zich in de groeven achter in de tong. Er ontstaat dan vaak een wittig gekleurd laagje, ook wel tongbeslag ofwel tongcoating genoemd.
 2. De bacteriën kunnen ook in en onder het tandvlees gaan zitten. Tandvleesontsteking (gingivitis) en andere tandheelkundige aandoeningen zoals tandbederf kunnen ook een slechte adem veroorzaken.
 3. Onvoldoende tandenpoetsen, flossen en tongreiniging kan leiden tot de opbouw van bacteriën en voedselresten in de mond, wat kan bijdragen aan een slechte adem.
 4. Medicatie, mondademhaling en uitdroging kunnen ook een slechte adem veroorzaken. Medicatie kan tot gevolg hebben dat er minder speeksel wordt aangemaakt. Het speeksel helpt juist bij het opruimen en wegspoelen van voedselresten en bacteriën uit de mond en helpt ook bij het neutraliseren van zuren.
 5. Soms kan een slechte adem een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een infectie in de sinussen, keel of luchtwegen, diabetes, lever- of nierziekte of refluxziekte.

Wat kan je aan een slechte adem doen?

 1. Goede mondhygiëne. Poets je tanden minstens twee keer per dag, flos dagelijks en gebruik indien nodig een mondspoelmiddel. Dit helpt bij het verwijderen van voedselresten en bacteriën die een slechte adem kunnen veroorzaken.
 2. Het reinigen van de tong. Veel bacteriën die een slechte adem veroorzaken, bevinden zich op de tong. Gebruik een tongschraper om de achterkant van je tong voorzichtig schoon te maken.
 3. Drink voldoende water. Voldoende water drinken is nodig om uitdroging te voorkomen, wat kan leiden tot een droge mond en een slechte adem.
 4. Beperk het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen die een slechte adem kunnen veroorzaken zoals knoflook, uien en kruiden.
 5. Stop met roken. Roken kan een sterke en onaangename adem veroorzaken. Stoppen met roken kan helpen om de adem te verbeteren.
 6. Ga regelmatig naar de tandarts voor een controle. Ga naar de mondhygiëniste en/of preventie-assistente als de tandarts je hierheen verwijst.
 7. Gebruik een mondspoeling. Door een tijdje een mondspoeling te gebruiken, kunnen er minder bacteriën in de mond voorkomen. Vraag de tandarts welke mondspoeling je het beste kan gebruiken.
 8. Lukt het niet om zelf van een slechte adem af te komen, neem dan contact op met de tandarts voor een afspraak.