Met je kind naar de tandarts

Met je kind naar de tandarts
Home » Nieuws » Met je kind naar de tandarts

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 2 en 3 jarige kinderen de tandarts nog nooit heeft bezocht! Dat is een behoorlijke groep, waarvan de ouders denken dat het niet belangrijk is om met hun kind naar de tandarts te gaan. De meeste kinderen bezoeken pas na hun 4e jaar de tandarts. Veel kinderen hebben dan al gaatjes. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 2 op de 3 kinderen voor hun 18e jaar al hun eerste gaatje hebben.

Voor veel kinderen komt een bezoek aan de tandarts te laat

Het is zelfs zo dat orthodontisten een steeds strenger beleid volgen met betrekking tot de groep kinderen, waarvan de mondhygiëne onvoldoende is. Pas als de mondhygiëne op orde is, kan gestart worden met de behandeling bij de orthodontist.

Ga daarom met je kind naar de tandarts vanaf het doorbreken van het eerste tandje.

Het is gratis

Kosten kunnen een rol spelen om niet naar de tandarts te gaan met je kind. Dit is alleen niet nodig. Tandarts controles en preventieve behandelingen zijn tot 18 jaar gratis en vallen onder de basisverzekering.

Het is best spannend

Angst voor de tandarts kan ook een rol spelen om niet te gaan. Als je zelf angstig bent voor de tandarts, vraag dan of iemand anders met je kind wilt gaan. Maak er altijd een positieve en leuke beleving van, bijvoorbeeld door je kind te belonen met een cadeautje of na afloop van de behandeling iets leuks te gaan doen. Maak in ieder geval geen beloftes, die je niet kunt waarmaken, zoals zeggen dat je er niks van voelt.

De belangrijkste tips voor goede mondzorg bij je kind

Samen met de tandarts en preventie-assistente speel je als ouder een grote rol bij het verzorgen van het gebit van kinderen, zeker tot 12 jaar.

  • Help daarom je kind tot 4 jaar altijd met poetsen, 2 keer per dag met een fluoride tandpasta.
  • Poets kinderen tot 10 jaar altijd na.
  • Ga 2 keer per jaar naar de tandarts en/of preventie-assistente, ook als er geen klachten zijn.

Wil je meer tips weten? Kijk dan bij 10 tips voor goede mondzorg bij kinderen.

Programma ‘Geen gaatjes’

Met ons programma ‘Geen gaatjes’ maken we een bezoek aan de tandarts en preventie-assistente leuker en duidelijker.  En zorgen we ervoor dat de mondhygiëne thuis ook makkelijker wordt. Kijk voor meer informatie op behandelingen bij kinderen.

Bronnen