Flossen, ragen of stoken? Hoe zit het nu?
Wist je dat je met tanden poetsen alleen maar 40% van je gebit reinigt? De overige 60% zit op plekken waar je moeilijk bij kan komen, bijvoorbeeld tussen je tanden en kiezen. Het is dus belangrijk om ook dit gedeelte te reinigen. Goede mondverzorging betekent namelijk verzorging van het hele tandoppervlak, dus ook tussen je tanden en kiezen. Er kan namelijk tandplak ontstaan, een kleverig laagje bacteriën, dat je niet ziet zitten op je tanden. Als tandplak niet wordt verwijderd kan het leiden tot ontstoken tandvlees, parodontitis of een slechte adem.
Eenmaal per dag flossen, ragen of stoken is daarom nodig naast het poetsen.
Hoe moet je reinigen?
Flossen, ragen of stoken moet je wel op de juiste manier doen. Het verkeerd gebruik van flosdraad, ragers of stokers kan anders schade aan het gebit geven.
De preventie-assistente of mondhygiëniste kan je advies geven hoe je dit het beste kan doen.
We geven hieronder alvast een paar tips over flossen, ragen of stoken.
Flossen
Flossen is het meest geschikt als je tanden en kiezen dicht tegen elkaar staan. Het flosdraad is dun en flexibel en kan makkelijker tussen je tanden en kiezen komen dan een rager of stoker.
Hoe moet je flossen?
- Neem een stuk flosdraad van ongeveer 40 centimeter en wikkel de uiteinden om je middelvingers. Laat ongeveer 3 tot 5 centimeter tussen je vingers om mee te werken.
- Houd het stukje draad strak tussen je duimen en wijsvingers en breng het flosdraad voorzichtig tussen 2 tanden. Het is handig om dit in een C-vorm te doen.
- Maak een zagende beweging en beweeg het flosdraad voorzichtig op en neer langs de tand tot iets onder het tandvlees.
- Herhaal dit bij alle tanden en kiezen en vergeet ook niet de achterste kiezen. Gebruik na elke tussenruimte een schoon stukje flosdraad.
- Flos zacht om irritatie te voorkomen. Als je tandvlees bloedt kan dit wijzen op een ontsteking. Als je dagelijks flost, moet dit van zelf weg gaan. Als het bloeden aan blijft houden, maak dan een afspraak bij de tandarts.
- Spoel na het flossen je mond om losgemaakte voedseldeeltjes, bacteriën en tandplak weg te spoelen.
Ragen
Ragers zijn kleine, ronde borstels die geschikt zijn als de ruimtes tussen je tanden en kiezen vrij groot zijn.
Hoe moet je ragen?
- Het is belangrijk om de juiste maat rager te kiezen. Het metalen gedeelte van de kern van het borsteltje mag je tandvlees niet raken. De tandarts, mondhygiëniste of preventie-assistente kan je over de juiste maat adviseren.
- Vervolgens breng je de rager voorzichtig tussen 2 tanden en beweeg je de rager heen en weer in de tussenruimtes tussen de tanden en kiezen. Er hoeft geen tandpasta op de rager te worden gedaan. Zorg ervoor dat het tandvlees niet wordt beschadigd.
- Herhaal dit bij alle ruimtes tussen de tanden en kiezen.
- Spoel je mond na gebruik van de ragers om losgeraakte voedselresten, bacteriën en tandplak weg te spoelen.
- Reinig de rager na afloop van het gebruik door het onder de kraan te houden. Afhankelijk van het gebruik kunnen ragers meerdere keren worden gebruikt.
- Vervang de rager als de borstels beginnen te buigen of versleten raken (meestal ongeveer een week na regelmatig gebruik).
Stoken
Een goede tandenstoker is vaak driehoekig van vorm en is van hout en splintert niet. Een cocktailstoker voldoet daarom niet. De tandenstoker wordt vaak gebruikt als er iets meer ruimte tussen de tanden en kiezen zit.
Hoe moet je stoken?
- Maak de tandenstoker vochtig met water of speeksel. Hierdoor buigt de stoker beter en helpt het eventueel splinteren te voorkomen.
- Breng de tandenstoker voorzichtig tussen 2 tanden in, dichtbij het tandvlees.
- Beweeg de tandenstoker voorzichtig heen en weer tussen de tanden. Druk het tandvlees zachtjes in. Probeer het zo te bewegen dat de stoker de zijkanten van de tanden raakt, waardoor je meer tandplak en voedselresten kunt verwijderen.
- Herhaal dit bij alle ruimtes tussen de tanden en kiezen.
- Spoel je mond na het gebruik van de tandenstoker om alle losgeraakte resten voedsel, bacteriën en tandplak weg te spoelen.
- Gooi de tandenstoker na elk gebruik weg.
Flossen, ragen of stoken? Welke methode is geschikt voor mij?
Welke methode voor jou de beste methode is, hangt af van je mondgezondheid, de hoeveelheid ruimte tussen je tanden en je voorkeur. Soms wordt een combinatie van 2 methoden geadviseerd. In ieder geval geldt, welke methode je ook kiest, het is altijd beter dan helemaal niets doen.
Kom je er niet uit wat voor jou de beste oplossing is? Overleg dan met de tandarts, preventie-assistente of mondhygiënist.
Bron: