Home » Behandelingen » Mondhygienist

Mondhygiënist

Door dagelijks goed te poetsen en tussen je tanden en kiezen te reinigen, heb je zelf veel invloed op je mondgezondheid en daarmee op je algehele gezondheid. Er is namelijk een relatie tussen deze twee. De mondhygiënist speelt een essentiële rol bij het handhaven van een goede mondgezondheid en het voorkomen van tandheelkundige problemen. De mondhygiënist adviseert je, op basis van je persoonlijke situatie, over de meest passende mondverzorging. Er kan op het gebit tandsteen of aanslag ontstaan en kun je last krijgen van gevoelige tandhalzen, teruggetrokken of bloedend tandvlees, een slechte adem (halitose), tongcoating (bacteriën achterop de tong) of gaatjes. Op die momenten kan de mondhygiënist een belangrijke bijdrage leveren aan het herstellen van de mondgezondheid en het voorkomen van verdere mondproblemen.

Mondhygiënist

Waarom ga je naar een mondhygiënist?

In de mond leven miljarden bacteriën, zowel goede als slechte. Deze bacteriën kunnen o.a. leiden tot tandplak. Tandplak is een kleverige laag van bacteriën die zich constant op je tanden vormt. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd kan het leiden tot tandbederf (cariës) en tandvleesontstekingen zoals gingivitis en parodontitis. Daarnaast kan tandsteen ontstaan wanneer tandplak verhardt en verkalkt. Als ontstoken tandvlees niet wordt behandeld, kan het schade aan je gebit veroorzaken.

Wanneer ga je naar de mondhygiënist?

Je gaat naar de mondhygiënist om je gebit en tandvlees gezond te krijgen en te houden. Wij adviseren je minimaal één keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken voor een gezonde mond. Regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist kunnen hogere kosten voor grotere vervolgbehandelingen bij de tandarts voorkomen. Immers, het niet behandelen van ontstoken tandvlees kan leiden tot verlies van tand en kiezen. Kijk voor meer informatie bij parodontitis.

Kinderen zijn vanaf de doorbraak van het eerste tandje welkom. Hiermee kunnen gaatjes op zeer jonge leeftijd en daarmee pijn en onzichtbare beschadigingen, worden voorkomen. Kijk voor meer informatie bij kinderen.

Ook wanneer je zwanger bent, is een bezoek aan de mondhygiënist een aanrader. Je bent in deze periode namelijk vatbaarder voor ontstekingen in je mond. Sommige ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, kunnen ook de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

Wat doet de mondhygiënist?

  1. Voert een professionele gebitsreiniging uit.De mondhygiënist zal je gebit grondig reinigen, inclusief het verwijderen van tandplak en tandsteen, met behulp van speciale instrumenten. Dit proces staat bekend als scaling en kan helpen tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Bij ernstige tandvleesproblemen, waarbij onder het tandvlees moet worden gereinigd, kan er verdoofd worden. 
  2. Kan je gebit polijsten. Na het verwijderen van tandplak en tandsteen, zal de mondhygiënist je tanden polijsten om eventuele ruwe plekken of oppervlaktevlekken te verwijderen. Dit draagt bij aan een gladdere en schonere uitstraling van je tanden.
  3. Behandeling van tandvleesaandoeningen. Voor mensen met tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis of parodontitis, kan de mondhygiënist specifieke behandelingen uitvoeren om de gezondheid van het tandvlees te verbeteren, zoals het reinigen van diepe pockets rondom de tanden.
  4. Geeft voorlichting over hoe je jouw mond gezond houdt. Wat is bijvoorbeeld het effect van voeding, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op tanden en kiezen? En hoe ontstaan tandvleesaandoeningen en gaatjes? Ook kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. De mondhygiënist zal je voorzien van waardevolle informatie en advies met betrekking tot mondhygiëne, waaronder instructies over de juiste poetstechnieken, het gebruik van ragers en stokers, tandzijde en mondspoelmiddelen, en tips voor een gezond dieet dat de mondgezondheid bevordert.
  5. Brengt jouw persoonlijke mondsituatie in kaart. Naast het uitvoeren van reinigingsprocedures, kan de mondhygiënist ook je gebit inspecteren op tekenen van tandbederf, tandvleesaandoeningen of andere mondafwijkingen. Indien nodig wordt samen met jou besproken hoe dit kan worden behandeld. Wanneer nodig maakt de mondhygiënist voor een completer beeld gebitsafdrukken, röntgenfoto’s en doet bacterieel onderzoek. Indien nodig zal de mondhygiënist je doorverwijzen naar een tandarts voor verdere behandeling.
  6. Brengt beschermende middelen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fluoride. Indien nodig kan bij volwassenen met zeer gevoelige tanden fluoride worden aangebracht. Dit kan ook bij kinderen worden gedaan. Daarnaast kan de mondhygiënist bij kinderen een laklaag aanbrengen op kiezen bij kinderen. Het aanbrengen van een dergelijke laklaag wordt sealen genoemd. Deze laag beschermt de kiezen tegen het ontstaan van gaatjes.
  7. Kan je adviseren over het verantwoord bleken van het gebit. Aan het bleken van je gebit kleven enige risico’s. Het is belangrijk om dit verantwoord te doen. Je mondhygiënist kan je hierover adviseren.

 Al met al speelt de mondhygiënist een cruciale rol in het behoud van een optimale mondgezondheid door het uitvoeren van professionele reinigingen, het verstrekken van educatie en advies, en het bieden van preventieve zorg om tandheelkundige problemen te voorkomen.

Heb je een verwijzing nodig voor de mondhygiënist?

Als je rechtstreeks een afspraak wilt maken bij de mondhygiënist dan kan dat. Voor het maken van een afspraak is geen verwijzing nodig van de tandarts. Mondhygiënisten en tandartsen werken samen, zodat ze de behandeling met jou en elkaar kunnen afstemmen.

Wat kost de mondhygiënist?

Voor jongeren tot 18 jaar wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen geldt, dat als zij een aanvullende verzekering voor mondzorg hebben, de behandeling geheel of gedeeltelijk vanuit deze aanvullende verzekering wordt vergoed.

Indien je wilt weten welk bedrag wordt vergoed, kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar. De vergoeding kan per polis verschillen.

Door goede mondhygiëne kunnen tandvleesontstekingen en gaatjes worden voorkomen. Maak daarom altijd een afspraak bij de mondhygiënist.

© 2024 Leidse Hout Tandartsen & Mondhygiënisten | fotografie: Studio309 | realisatie site: Webmonnik.nl